För vårdnadshavare

En stor del av vårt arbete går ut på att säkra att det på varje arena där barn finns ska finnas trygga vuxna. Du kan vara en av dessa trygga vuxna och bidra till att barn får en trygg barndom fri från sexuella övergrepp.
Hur du som trygg vuxen hjälpa till

Påverka de miljöer där ditt barn befinner sig!

Förskolebrevet

Säkerställ att ditt barns förskola har de verktyg och riktlinjer som behövs för att arbeta integritetsstärkande. Vi har gjort en lista på alla förskolor runt om i Sverige som är registrerade och aktivt arbetar för integritet.

För er som arbetar med det viktigaste vi har – barnen.
För er som arbetar med det viktigaste vi har – barnen.

Idrottsbrevet

Barn spenderar en stor del av sin fritid i föreningslivet. Du kan se till att just ditt barns idrottsförening har rätt kunskap kring hur man skyddar och respekterar barns integritet inom idrotten.

Tillsammans skapar vi ett tryggare föreningsliv.
Tillsammans skapar vi ett tryggare föreningsliv.

Våga ta integritetssnacket!

När du som förälder har skickat Förskolebrevet eller Idrottsbrevet så behöver du inte rulla tummarna i väntan på svar, du kan börja prata integritet med dina barn idag. Vi har tagit fram fyra åldersanpassade filmer för hur du gör!

Våga slå larm!

Om du är orolig för att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten. Vi behöver bli fler som vågar agera och slå larm. Du kan alltid välja att vara anonym när du gör en orosanmälan.

Sök stöd!

Är du en vårdnadshavare eller annan vuxen runt ett barn som blivit utsatt för sexuella övergrepp? Det finns hjälp att få och andra trygga vuxna som du kan prata med för att få rätt stöd.

Novahuset är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, online eller offline. Novahuset har ingen anmälningsplikt och stödsökande har alltid möjlighet att vara anonym. De vänder sig även till anhöriga och yrkesverksamma. Läs mer om Novahuset.

ATSUB: Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn har information om sexualbrott mot barn men också stödjour för dig som är anhörig eller själv utsatt. Varje månad anordnar de aktiviteter för barn, unga och till anhöriga där du kan få möjlighet att träffa andra som befinner sig i samma situation. Läs mer om ATSUB.

Kunskap och material

Här hittar du vårt material för vårdnadshavare.

Min kropp är min

En film på 1 minut om integritet för barn inom förskola och förskoleklass.

Ta integritetssnacket

Fyra åldersanpassade filmer för hur du som förälder tar integritetssnacket!

Signaler på sexuella övergrepp

Hur vet jag om ett barn far illa? Det är en fråga som vi får ofta. Därför har vi sammanställt en lista på signaler som vi vuxna ska vara uppmärksamma på.

Vad är sexuella övergrepp?

Den som utsätter någon för sexuella övergrepp begår ett mycket allvarligt brott. Det är alltid den som begår övergreppet som gör fel.

Workshop i integritet

10-20 minuter som kan göra förändring för barnens hela liv. Nu kör vi!