Uppmana din idrottsförening

Nedan finner du själva Idrottsbrevet. Idrottsbrevet har tagits fram för dig som är förälder som vill att ditt barns idrottsförening ska engagera sig i kampen för barns rätt till en barndom utan sexuella övergrepp. Idrottsbrevet är ett förskrivet brev som uppmanar idrottsföreningar att jobba med integritet. Allt du behöver göra är att skriva i nyckelpersonens mejladress, ditt namn och namn på barnet som är med i föreningen. Då skickas uppmaningen från dig med oss på Treskablinoll i ryggen. Tipsa gärna fler föräldrar i föreningen att skicka samma utmaning. Ju fler vi är, desto större sannolikhet för en trygg idrottsplats med respekt som självklart moment.

Hej,

Jag är anhörig till,

Jag hoppas att vår idrottsförening vill vara med i initiativet Idrottsbrevet som innebär att varje tränare hos er blir certifierade för att både respektera och lära barn att respektera den egna och andras kroppsliga/personliga sfär. Det är dystra siffror av sexuellt utnyttjade barn i Sverige – tre barn i varje klass lågt räknat.

Men nio av tio barn i Sverige kommer i kontakt med idrotten och där har vi som förening vår chans att väva in respekt i något som ändå ska utövas snyggt – idrott. Alla föreningar som är med syns som en blå prick på Idrottskarta – Kartan som visar vilka föreningar som jobbar för barns integritet!

Idrottsbrevet är kostnadsfritt och består av 10 enkla steg att följa och en digital kurs i integritet för alla ledare, samt informationsbrev, affischer och annan material. Dessa har tagits fram av kriminolog Nina Rung i samverkan med jurist i barnrättsfrågor Lars Arrhenius utifrån beprövad forskning och kunskap kring brottsförebyggande och integritetsfrämjande arbete.

Jag vill, tillsammans med er, skapa ett föreningsliv som är tryggt för barn och där barn lär sig både om idrott – och sina rättigheter. Idrottsbrevet är ett initiativ som sprider kunskap, implementerar förebyggande rutiner samt bidrar till dialog mellan vårdnadshavare och idrottsföreningar. Många föreningar har redan gått med i kampen för barns rätt till en barndom utan sexuella övergrepp. Jag hoppas att vi tar steget och blir en blå prick på Idrottskartan nu! Ser fram emot att höra från er!

Läs mer på idrottsbrevet.se

Med vänliga hälsningar,

Treskablinoll Sverige © 2023