För barn och unga

Här kan du få information om dina rättigheter och vart du kan vända dig om du vill ha en trygg vuxen att prata med.

Dina rättigheter

Alla människor har rättigheter, både vuxna och barn och det kallas för mänskliga rättigheter. Barn har speciella rättigheter i något som kallas för Barnkonventionen, du har till exempel rätt till en trygg barndom. Alla barn har samma rättigheter och är värda lika mycket och har rätt till att leva i trygghet och att få hjälp och stöd. I Sverige så är barnkonventionen lag och det betyder att alla i Sverige ska jobba för att du som barn ska ha rätt till en massa saker för att må bra.

Rätten till din kropp

Alla i hela världen har rätt till sin kropp. Att bestämma över den och vem som får röra den och inte, det kallas för kroppslig integritet. Har någon rört på din kropp på ett sätt som inte känns bra så är det inte okej och det kan vara ett sexuellt övergrepp. Du kan läsa mer om sexuella övergrepp här.

Om du vill veta mer

Om du vill veta mer om dina rättigheter så finns det jättebra sidor du kan besöka.

Om du behöver stöd

Det kan kännas jobbigt att bli utsatt för ett brott. Man kan känna en massa olika känslor som kan vara svåra att förstå. Som barn ska du inte behöva gå igenom allt det själv, det finns många som kan hjälpa dig. Du kan prata med vuxna som har lång erfarenhet av att prata med barn som varit i din situation. Du kan prata anonymt med vuxna, alltså utan att säga vem du är. Du kan också få hjälp med hur du ska göra och att anmäla till polisen, om du vill. För att hitta en snäll vuxen som kan hjälpa dig så kan du få hjälp här.

Kunskap och material

Vill du lära dig mer om dina rättigheter? Här hittar du vårt material för barn och unga.

Min kropp är min

En film på 1 minut om integritet för barn inom förskola och förskoleklass.

Kroppsregler

Vad är OK och inte OK? Lär dig om kroppens privata delar med dessa kroppsregler.

Vad är sexuella övergrepp?

Den som utsätter någon för sexuella övergrepp begår ett mycket allvarligt brott. Det är alltid den som begår övergreppet som gör fel.