Riktlinjer och material

Grundskolebrevets riktlinjer och material.

Integritetsstärkande lektionsunderlag

Integritetsstärkande lektionsunderlag går igenom, ämne för ämne och årskurs för årskurs, hur du som är lärare kan undervisa dina elever i kroppslig integritet, för att förebygga sexuellt våld.

Integritetsstärkande samtalsutveckling

En fördjupning för dig som vill följa hur samtalet med eleverna kan utvecklas över tid.

Artemis – lärandespelet om kroppslig integritet

Artemis är ett förstapersonsäventyr och mysteriumsspel där spelaren får utforska olika platser, samla kort och lära sig om kroppslig integritet.

Pratstartare

Pratstartare i ett och flera led för samtal om integritet och sexuella övergrepp. Längre ner på den här sidan finns även animerade filmer för flera av Pratstartarna.

Spelet Okej eller nej 

Spelet Okej eller nej tydliggör de egna integritetsgränserna både för sig själv och andra och att både egna och andras gränser måste respekteras.

Samtalsstöd

Samtalsstöd för skolpersonal vid misstanke att ett barn far illa.

Vill, Vill inte, Vill annat

Bildstöd för att kommunicera vill, vill inte eller vill annat.

Kroppsaffisch

Affisch med en enkel bild av kroppen

Begreppslista för samtal om integritet

Här är begrepp som är vanliga när du pratar om kroppslig integritet, samtycke och sexuella övergrepp.

Orosanmälan

En sammanställning om hur det går till att göra en orosanmälan.

Stödaffischer

Affischer för högstadiet med information om stödresurser vid sexuella övergrepp.

Affisch – Om behöver du stöd

Affischer för att ge barn information om vart de kan hitta stöd.

Att skriva egna berättelser

Guide för att skriva egna berättelser

FRÅGOR OM materialet

Ja, Treskablinolls material bygger på aktuell forskning och beprövade metoder inom områden som integritet, samlevnad och relationer. Innehållet har tagits fram i samarbete med experter och pedagoger för att säkerställa att det är både relevant och effektivt i undervisningen.

Ja, materialet är utformat för att vara inkluderande och tillgängligt för alla elever – även för de som har olika typer av funktionsnedsättningar. Det används tydligt språk och varierade arbetssätt för att möta olika behov i klassrummet.

Innehållet är anpassat efter elevernas ålder och utvecklingsnivå. Det följer de riktlinjer som finns i läroplanen för grundskolan och är framtaget så att elever i olika åldrar ska kunna förstå och ta till sig budskapen på ett tryggt och respektfullt sätt.

Ja, föräldrar och vårdnadshavare är välkomna att ta del av materialet. Transparens är viktigt, och vi vill att föräldrar ska känna sig trygga med vad som tas upp i undervisningen. Därför är allt material tillgängligt även för dem.

Ja, vi erbjuder både handledningar och fortbildning för lärare. Det hjälper dem att känna sig trygga när de undervisar om dessa viktiga och ibland känsliga ämnen.

Absolut. Materialet vilar på de olika kursmål som finns inom respektive ämne. Det gör vårt material unikt och att det går att applicera i ordinarie undervisning.  

Vi rekommenderar att lärarna använder elevfeedback, observationer och andra pedagogiska verktyg för att se hur väl eleverna förstår och tar till sig innehållet. Det hjälper till att anpassa undervisningen efter gruppens behov.

Om en elev visar oro eller reagerar negativt är det viktigt att ha en öppen och trygg dialog. Läraren kan ta stöd av elevhälsan om det behövs. Målet är att alla elever ska känna sig trygga med undervisningen.

Känsliga ämnen behandlas med stor omtanke. Lärarna får tydliga riktlinjer för hur de kan ta upp dessa frågor på ett tryggt och respektfullt sätt. Det handlar om att skapa en säker miljö där alla elever vågar uttrycka sina tankar.

Ja, materialet är flexibelt och kan användas på flera sätt. Det fungerar bra både som en del av den vanliga undervisningen och som en del av temadagar eller projekt i skolan.