Kostnadsfri grundutbildning för skolpersonal

Bli den trygga vuxna ett barn behöver

Idag blir fler än 1 av 4 barn utsatta för sexuella övergrepp. Det är ungefär 8 barn per klass som får sin trygga barndom berövad. Genom att stärka grundskolans integritetsarbete kan vi se till att skolan blir en trygg plats fri från sexuella övergrepp. För att göra det möjligt är det livsviktigt att vuxna runt barnen har rätt kunskap, verktyg och stöd för att kunna undervisa och ge rätt hjälp till barn som är utsatta.

Grundskolan har ett stort uppdrag, både inom kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer men även i värdegrundsarbetet. Trots det så finns det en stor avsaknad av material, stöd, och kompetenshöjande insatser för personal som möjliggör att de kan fullfölja sitt livsviktiga uppdrag.

Inom vårt arvsfondsprojekt ”Grundskolebrevet – en skola utan sexuella övergrepp” tar vi fram material som ämnar till att stärka grundskolans integritetsarbete. Vi har träffat över 400 skolanställda, 60 vårdnadshavare och 391 elever i grundskola och anpassad grundskola för att kartlägga vilka utmaningar och behov som finns. Denna gratis grundutbildning riktar sig till dig som arbetar på grundskolan och vill få rätt kunskap och verktyg för att undervisa om ämnet och bemöta barn som du misstänker utsätts.

Det här får du:

  • Kunskap om sexuella övergrepp mot barn och hur det ser ut i Sverige.
  • Hur övergrepp påverkar barns hälsa och välbefinnande.
  • Tips på hur du kan arbeta förebyggande i undervisningen, bryta tystnaden och bemöta barn som är utsatta.
  • En exklusiv inblick i vårt material som kommer att lanseras under våren 2025.

Utbildningen sker digitalt så att du kan närvara oavsett vart i landet du befinner dig. En timme innan eventet får du en påminnelse och länk till mötet.

Genom kunskap och information kan vi se till att alla barn får en trygg barndom fri från sexuellt våld.

Du får möta:

Rose-Marie Berglund
Pedagogiskt sakkunnig och metodutvecklare inom arvsfondsprojektet Grundskolebrevet. Med sin bakgrund som lärare och pedagogiskt sakkunnig är Rose-Marie väl förankrad i utbildningsfrågor och har lång erfarenhet av att arbeta med metod- och materialframställning. Med sitt engagemang för specialpedagogik har hon en gedigen kunskap om tillgänglighet för personer i behov av särskilt stöd.

Amanda Hedman Rojas
Projektledare och metodutvecklare för Arvsfondsprojektet Grundskolebrevet. Med en bakgrund i krishantering och ett engagemang för mänskliga rättigheter har Amanda länge arbetat med kvinnor- och barns rättigheter.

För skolpersonal

Grundutbildningen riktar sig till dig som arbetar på skola och vill ha mer kunskap i sexuella övergrepp mot barn och hur du kan arbeta förebyggande.

När? 4 februari 2025 kl 9:00-10:00
Vart? Digitalt via teams

För skolpersonal

Grundutbildningen riktar sig till dig som arbetar på skola och vill ha mer kunskap i sexuella övergrepp mot barn och hur du kan arbeta förebyggande.

När? 4 februari 2025 kl 15:30-16:30
Vart? Digitalt via teams

För skolledning

Grundutbildningen riktar sig till dig som arbetar inom skolledningen och vill ha kunskap i hur du kan stärka skolans integritetsarbete och stötta din skolpersonal.

När? 5 februari 2025 kl 10:00-11:00
Vart? Digitalt via teams.

* Stiftelsen Allmänna Barnhuset “Våld mot barn 2022 – en nationell kartläggning” (2023).

Följ vår kamp för alla barns rätt till en trygg barndom

Via vårt nyhetsbrev får du uppdateringar kring vårt arbete för att integritet ska bli obligatorisk undervisning och för att tre sexuellt utnyttjade barn i varje klass ska bli noll.

Dela inlägget
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Relaterade inlägg