Nu lanserar vi idrottsbrevet.se - Treskablinoll

Nu lanserar vi idrottsbrevet.se

Sexuella övergrepp mot barn är ett allvarligt samhällsproblem i Sverige idag. Var femte barn utsätts för ett sexuellt övergrepp före det att de fyller 18 år.

* Förövarna finns ofta barnens närhet och genom att rusta barn med kunskap om deras rättigheter och ge vuxna kunskap om övergrepp, kan vi bidra till att förebygga övergrepp. Nio av tio barn kommer någon gång att vara inskrivna i en idrottsförening och därför kan idrotten bidra till att göra stor skillnad för barn!

Nolltolerans är det enda tänkbara målet när det gäller att värna om barns rättigheter. För att nå målet om att inga barn ska utsättas för sexuella övergrepp, lanseras Idrottsbrevet och Idrottskartan. Idrottsbrevet är ett färdigskrivet brev som vårdnadshavare kan skicka till sina barns idrottsföreningar,med en uppmaning om att samarbeta kring förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy.

De föreningar som väljer att implementera Idrottsbrevet i sin verksamhet markeras med en orange prick på en nationell karta – Idrottskartan. Kartan gör att det kommer bli enklare för vårdnadshavare att se vilka föreningar som väljer att arbeta aktivt med Idrottsbrevets riktlinjer. Idrottsbrevet har tagits fram av kriminolog Nina Rung i samverkan med jurist i barnrättsfrågor Lars Ahrrenius.

Idrottsbrevet är ett initiativ som sprider kunskap, implementerar förebyggande rutiner samt bidrar till dialog mellan vårdnadshavare och idrottsföreningar.

Du är väl med? Kartan och mer information hittar du på idrottsbrevet.se

*) Enligt SBU:s undersökning från 2007 har en av tio flickor och en av tjugo pojkar utsatts för sexuella övergrepp, det är ungefär tre barn i en klass på 30 elever. Enligt Stiftelsen Allmänna barnhusets undersökning “Det gäller en av fem” från 2015, utsätts ett av fem barn för sexuella övergrepp, det vill säga sex barn i varje klass.

Stöd oss

Varenda krona går till att motverka sexuellt utnyttjande av barn och till att säkerställa en trygg barndom.

Swish 1234947982

Bankgiro 379-6620